Zpět

Změna nájemců v Týnské kavárně vyvolala kritiku stálých návštěvníků

Eduard Freisler

MF DNES, 15.5.2000

Staré Město – Odchod nájemců Týnské kavárny, která je ve vlastnictví Galerie hlavního města, vyvolal údiv a nevoli nejen mezi provozovateli, ale také mezi návštěvníky populárního místa. Nejednotně se k celé záležitosti také vyjádřili představitelé magistrátu.

“Nesouhlasím s tím, že ředitel galerie Jaroslav Fatka tento krok učinil bez informování svých nadřízených, na druhé straně však musím na jeho obranu říci, že to bylo v jeho kompetenci. Je to ale velká škoda. Také se ptám, proč prosperující a populární podnik musí opustit ti, kteří ho vytvořili a úspěšně provozovali,” řekl radní pro kulturu Igor Němec a dodal, že ředitele požádal, aby své rozhodnutí zrušil.

Primátor Jan Kasl se však domnívá, že radní Němec měl rozhodnutí správce objektu, tedy ředitele galerie, plně respektovat. “Není možné, aby vlastník budovy trpěl ve svém objektu nechtěného provozovatele,” míní Kasl. “Můžeme ale diskutovat o tom, že by ten či onen provoz měl zůstat zachován. Naprosto souhlasím s tím, aby tam literární kavárna zůstala, je bezvadná, sám jsem si tam mnohokrát chtěl sednout, většinou se mi to ale nepovedlo, protože bylo plno,"”dodal.

Jedním z důvodů, kvůli kterému ředitel galerie bývalým provozovatelům neprodloužil nájemní smlouvu, však byla právě nízká úroveň kavárny. Ta podle něj nereprezentovala prostředí galerie, a navíc nedostatečně informovala o výtvarném umění v tuzemsku.

“Nemohu se vyzpovídat z toho, jak má vypadat hospoda, to není můj problém. Ale kavárna měla především reprezentovat galerii, což určitě například výstavou nakřivo pověšených fotografií nesplňovala. Hospodský by neměl dělat výstavy. To je naše práce,” podotkl Fatka.

S tím ovšem nesouhlasí výtvarník a častý návštěvník kavárny Kurt Gebauer. “Byl to příjemný kontrast ke galerii a na místě, které je již dosti zahlcené turistickým zbožím, kšefty se skleničkama a hospodami pro okrádání turistů. Spousta studentů výtvarného umění je z toho již dávno nešťastných,” poznamenal Gebauer.

A jaký tedy bude osud kavárny? Básník Eugen Brikcius již dříve řekl, že s odchodem bývalých nájemců, kterým se tam podařilo vytvořit duchovní atmosféru, se z místa stane pouhá kulisa. Podle ředitele galerie vítěz výběrového řízení a nový nájemce Václav Cibulka, distributor knih, kromě placení vyššího nájmu slíbil splnit požadavky galerie na větší propagaci výtvarného umění. “Například chceme, aby přilehlé knihkupectví bylo co nejvíce zaměřeno na výtvarné umění, aby tam byly počítače, kde by si zájemci mohli najít program galerií. Mým úkolem není zvyšovat počet kaváren, metropole jich má již dost,” doplnil Fatka a dodal, že určité programy kavárny zřejmě zůstanou zachovány.

“Nový nájemce by byl hloupý, kdyby v některých projektech z minulosti nepokračoval. V tomhle směru mu radit nemohu, i když s ním občas něco budu muset konzultovat,” podotkl Fatka.

Týnská kavárna je v současnosti stále uzavřena. Podle zaměstnanců galerie by měla být otevřena v nejbližších dnech.

Zpět